sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Joulun lämpöä

Torronsuon kansallispuistossa 4.12.
Talvipäivän seisaukseen on aikaa kaksi päivää ja ulkolämpömittari näyttää +9 astetta. Kun lunta ei ole ja pilvet peittää taivaan, keskipäivälläkin on aikasen hämärää.

Vedet olivat syksyllä alhaalla liki marraskuun puoliväliin saakka. Sitten kuukauden aikana Liesjärven vedenpinta nousi 40 senttimetriä! Se toki on tarkoittanut  pimeitä päiviä näkynyt täyttyvinä ojina ja jokina. Hyvä niin vettä tarvitaan kyllä.

Retkeillä silti on voinut. Päivän lyhyys ja pimeä keli ei aina houkuta, mutta ei toki estäkään ulkoilua. Ja kyllä välillä on ollut hienojakin kelejä.

Lehdesjoessa vettä on joulukuussa riittänyt, kuva 11.12.

Syksy ja joulukuukin on ollut verrattain tyyntä. Joitakin puita olen nähnyt tuulien kaatamana. Raskas lumisade marraskuun lopulla katkoi paljon enimmäkseen ohuita puita.

Melontaretken yllätykset olivat lentävää laatua; kotka ja upea sumu.
Jäätilanne on vaihdellut. Vesi on kylmää ja pienetkin yöpakkaset tyynellä säällä saavat matalat vedet jäähän. Kyynäränjärvi on saanut kannen syksyn aikana vissiin jo kolmesti. Ja yhtä monta kertaa sen menettänyt. Melomaan olisi päässyt vaikka kuinka monta kertaa ja joulukuussa se pitää aina kokea. Päivä oli 12.12 ja oli myös riitelauttoja vedessä, mutta ei se melontaa yhtään haitannut.

Lilluessa tyynessä säässä luonto antoikin jälleen upeita elämyksiä. Lähellä Savilahden nuotiopaikkaa iso lintu lähti lentoon. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kotkan Liesjärven kansallispuiston alueella näin. Heti sen jälkeen ihmettelin, kun ilma alkaa samentumaan ja varttissa nousi upea sumu järven päälle. Upea retki vaikka hieman kylmä tulikin kun halusin olla niin paljon paikallaan. Jälleen kerran tuli todettua, että luontoelämyksiä ei saa lähtemättä ulos luontoon.

Ennallistmispoltto lisää luonnon monimuotoisuutta.
Elokuun 17. päivä poltettuun ennallistamiskohteeseen Peukalolammen lähellä ei ole tullut kunnolla tutustuttua. Aurinkoinen lauantai 19 kalenteriluukun avaamisen jälkeen tämän tilaisuuden soi. Mustaa maata ja puuta, mutta ei ihan karrelle palanutta kovinkaan paljoa, Kauhean kaunista toisaalta. Moni mänty alueelta näyttää kestävän tuon kulon. Niin laji on vuosituhansien saatossa osannut kuorensa kehittää. Alue on kiva kohde käydä katsomassa ja näyttää asiakasryhmillekin. Lumikenkäretkellä täytyy ehdottomasti käydä katsomassa, lumen ja noen kotrasti on varmasti hieno.

"No onkos tullut kesä, nyt talven keskelle..." sopii tähän jouluun. Ja pian päivä pitenee ja saamme oikeasti laittaa pesän pikkulinnuille. Hyvää vuoden pimeintä hetkeä ja Joulua.





Ei kommentteja: