sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Tallin teko Nahaneille

Kaikki vaatii tilaa, niin Erärengin seitsemän kanoottiakin. Vaikka Nahanit ovat tehdyt veteen, talvella olisi hyvä olla jotain kattoa niidenkin päällä. Tietysti paikka olisi pitänyt saada aikaiseksi jo aikaisemmin syksyllä. Nyt auto sai olla taivasalla ja kanootit sen paikalla katoksessa. Loppusyksyn lumi enteili, että joko auto tai kanootit joutuisivat viettämään talven lumi päällänsä.
Voi puuparat, te jouduitte väistymään

Vuoden lopun ja tammikuun alun "helteet" kuitenkin antoivat hämäläiselle kanoottien omistajalle mahdollisuuden muuttaa tilanne. Pressuhalli tilaukseen. Puille - nuoruuden iässään olleille männyille - tuli kuolema. Autoilija Aaltonen Portaasta toi metsänraivauksen jälkeen kasettikuormallisen mursketta. Hiekkakasojen siirtoa ja tasoitusta auttoi lainaksi saatu pienkaivuri.

Yläkaaret ensiksi ja sitten sivuseinät
Tihkusateinen harmaa ilma ei kasvattanut putkipaketin kasaamisintoa, mutta joulun jälkeen motivaatio voitti sään esteet. Hurrikaanista ostetun pressukatoksen kokoamisohjeet eivät olleet kovinkaan hyvät ja yhtä putkipakettia oli ilmeisesti varastossa kolhittu lyttyyn. Putkien suoristuksella ja kuvia tulkitsemalla kasaus käynnistyi eikä siihen niin montaa tuntia sitten mennytkään.

Pystyssä on!
Just just mahtui Volvo sisälle
Katos on 3,5 m korkea, joten pressun levitys ei ihan varvistamalla onnistunut. Apuun riensi Erärengin serkku pyöräkuormaajan ja henkilönostokorin kanssa. Aluksi idea oli nostaa pressu katolle ja levittää se siellä. Ehkä se niinkin olisi voinut mennä, mutta kehikon pitkältä reunalta ylösnostamalla ja henkilökorista sekä pitkillä puilla autettuna pressu levittyi luultavasti helpommin. Kolmet kädet työssä kyllä vaadittiin.

Korkelta korista näytti tältä
Pressu on kiinni kehikossa naruin ja päätypressut joustavin pompula kiinnikkein. Mukana tulleet maakiilat olivat heppoisia, mutta maatassujen reikiin sopi hyvin myös harjateräksestä väännetyt koukut. Toivon mukaan pressu kestää sään rasitukset ja pysyy paikallaan myrskynkin jälleen joskus tullessa. Kuten yleensäkin, seuraava vastaava työ olisi paljon helpompi ja nopeampi tehdä. Sitä kai kutsutaan oppimiseksi.

Pressun levitys porukka ansaitulla virvokkeella.
Kanootit sopivat halliin peräkärryssä telineessään ja tilaa jääkin vielä. Talvea varten, kun peräkärryä tarvitaan muuhun, kuten lumikenkien kuljettamiseen, teline on irroitettavissa. Niin tehtiin 11. tammikuuta  lumihiutaleiden leijaillessa ja lämpötilan painuessa pitkästä aikaa ensi kertaa pakkaselle.

Kanootit vielä kärryssään, vedet olivat vielä avoimia.
Kanoottien on nyt hyvä levätä telineessään ja hallissaan. Ehkei pressukatos tee kunniaa käsintehdyille Nahaneille, mutta tokihan se on tyhjää parempi. Kun tänään tallin päädyn suljin luulen, että Nahanin keulan intiaanipäällikkö laittoi silmansä kiinni ihan hyvillä mielin.

Ei kommentteja: