Hienoa, että on ihmisiä, jotka arvostavat pönttö- eli pystyuuneja. Erärengin eiliseen päivään kuului pönttöuunin metalliosien pelastaminen purettavaksi joutuvasta rakennuksesta.
Uuni lattiakerrosta vaille tyhjennettynä. |
Kuori ja suuluukut säilyivät hyvin ehjinä. Jotkut tiilet olivat jo aika hauraita ja rikkoutuivat, tosin niitä ei ollutkaan tarkoitus säilyttää. Rakennuksen lattiaa oli varmastikin joskus korjailtu ja alimman peltikuoren irtisaaminen lattian sisästä oli aloittamisen ohella työläin purkuvaihe.
Mielenkiintoinen työ sai onnellisen lopun ja kuori jäi odottamaan siirtoa. Liki päivän tunnit työhön meni.
3 kommenttia:
Pönttöuunit on kivoja
Mahtaako asiantuntijoilla olla tietoa siitä, sisältääkö pönttöuunin muurauslaasti/tiili asbestia. Itselläni on purku-urakka alkamassa ja pölyä tulee siinämäärin, että väistämättä nousi mieleen rakentajan paras ystävä The asbest!
En heistä tiedä, mutta äkkiseltään en epäilisi laastia tai tiiliä. Laastihan on saviuunilaastia, eikä siinä varmaan asbestin ominaisuudet ole ollut omimmillaan (esim. eristystä tai palosuojaa). Ja sama juttu poltetussa tiilissäkin. Se jos jollakin muurarilla on ollut "oma loistava sekoitus" laastiinsa, ei varmaan selviä kuin labra analyysillä. Toki tiedän, että asbestia on lisätty joihinkin maaleihin ja lattialaattoihin, joissa ei heti ajattelisi siitä saatavan mitään hyötyä. Pönttöuusissa ekana epäilisin mahdollisia tiivistenauhoja esim. suu- tai nuohousluukkujen yhteydessä.
Mutta tämä siis on tälläistä maallikkoajattelua, varmaan Työterveyslaitoksella voisi olla jokin näkemys, onko pönttöuunien materiaaleja tutkittu tai niistä mitään löydetty.
Lähetä kommentti