perjantai 29. marraskuuta 2013

Luontopolun arviointia moottoritiellä

Suomen ladun asiantuntija opettaa jyrkkyyden mittausta.


Suomessa on pinta-alaa paljon ja erilaisia väyliä ja polkuja kulkee paikasta toiseen. Luonnossakulkijaa varten olevien reittien hyödyntämistä käsiteltiin 26.-27. 11. -13 olleessa Outdoorsfinlandin järjestämässä koulutuksessa Kisakalliossa. Eikä koulutus maksanut mitään, joten rengilläkin oli mahdollisuus osallistua :-)
Polun "isä" Risto Murto (oik.) kertoo laavun syntyhistoriaa
Josko tiedot reitistöistä olisi jotenkin mukavasti saatavilla samasta paikasta ja samankaltaisesti esiteltyinä? Siinä olisi apu niin jokamiehen oikeudella kulkevalle kuin luontomatkailuyrittäjälle.

Koulutus antoi eväät niin polkujen vaikeusasteiden määrittämiseen kuin reittien kertomiseen kartoin ja esittein. Ehkäpä viisastui siinä, mitä vaeltaja/meloja/pyöräilijä odottaa reitistä etukäteen tiedettävän ja miten täihin toiveisiin vastataan.

Teorian lisäksi tehtiin harjoitustyö maastossa Karnaisten luontopolulla Lohjalla lähellä urheiluopisto Kisakalliota. Kiva polku ja keskivaativaksi se luokiteltiin. Juurakot, kivet ja jyrkähköt 25% nousut eivät sovi helpon reitin määritelmään, vaikka polku sinänsä on tarkoitettu "kaikelle kansalle".

Haltiaväen isä Janto tapaa ottaa aurinkoa kallion päällä.
Luontoelämystä täydentää tieto siitä, että aivan polun tuntumassa kulkee vilkas Helsinki - Turku moottoritie. Tuntumassa - mutta maan alla! 50 metrin päässä kulkevasta moottoritiestä ei kuulunut ääniä Ahvenlammin laavulle oikeastaan ollenkaan.

Kivaa oli myös satumaisuus ja siihen tehdy tarinapolku. Se antaa lisäpotkua lapsiperheiden viihtymiselle näillä reiteillä.

Jos polkujen suunnittelussa, kehittämisessä ja arvioinnissa tarvitset jelppausta, niin käyty koulutus antoi kyllä siihen eväitä. Reiteille kulkijoiden saamisessa etukäteen esitetyt asiat on kaikki kaikessa (alkaen tietysti jo siitä, mistä kuvaus reitistöstä löytyy). On siis hyvä olla jokin takastuspohdinta, että onko kerrottu kaikki tarpeellinen tieto, mutta ei aiheuteta liian tiedon ähkyä.

Toivottavasti hanke outdoorsfinland.fi sivuston kaiken kattavuudesta reitistöjen osalta toteutuu, jolloin se luvattuine kielikäännöksineen palvelisi niin kotimaisia kuin ulkolaisia retkeilijöitä ja heille palveluja tarjoavia toimijoita. Kannattaa jo nyt tietysti tutustua sivustoon!

Ei kommentteja: