tiistai 5. marraskuuta 2013

Pönttöuunin purku


Hienoa, että on ihmisiä, jotka arvostavat pönttö- eli pystyuuneja. Erärengin eiliseen päivään kuului pönttöuunin metalliosien pelastaminen purettavaksi joutuvasta rakennuksesta.

Uuni lattiakerrosta vaille tyhjennettynä.
Katon ja uunin laen väli oli aika ahdas, mutta saviuunilaasti irtosi sieltä kuitenkin melko helposti. Kun uunin ylimmän osan, ns. kruunun, sai pois, työ etenikin jouhevammin. Kun savuhormit tulivat esille, piti ulkotiilivarvin ekan tiilen irroittaminen tehdä varovasti. Samalla alkoi purkajan väri vaihtumaan, aina sitä sen verran hanskalla nokkaansa pyyhkii.

Kuori ja suuluukut säilyivät hyvin ehjinä. Jotkut tiilet olivat jo aika hauraita ja rikkoutuivat, tosin niitä ei ollutkaan tarkoitus säilyttää. Rakennuksen lattiaa oli varmastikin joskus korjailtu ja alimman peltikuoren irtisaaminen lattian sisästä oli aloittamisen ohella työläin purkuvaihe.


Mielenkiintoinen työ sai onnellisen lopun ja kuori jäi odottamaan siirtoa. Liki päivän tunnit työhön meni.


 

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pönttöuunit on kivoja

Anonyymi kirjoitti...

Mahtaako asiantuntijoilla olla tietoa siitä, sisältääkö pönttöuunin muurauslaasti/tiili asbestia. Itselläni on purku-urakka alkamassa ja pölyä tulee siinämäärin, että väistämättä nousi mieleen rakentajan paras ystävä The asbest!

Erärenki kirjoitti...

En heistä tiedä, mutta äkkiseltään en epäilisi laastia tai tiiliä. Laastihan on saviuunilaastia, eikä siinä varmaan asbestin ominaisuudet ole ollut omimmillaan (esim. eristystä tai palosuojaa). Ja sama juttu poltetussa tiilissäkin. Se jos jollakin muurarilla on ollut "oma loistava sekoitus" laastiinsa, ei varmaan selviä kuin labra analyysillä. Toki tiedän, että asbestia on lisätty joihinkin maaleihin ja lattialaattoihin, joissa ei heti ajattelisi siitä saatavan mitään hyötyä. Pönttöuusissa ekana epäilisin mahdollisia tiivistenauhoja esim. suu- tai nuohousluukkujen yhteydessä.

Mutta tämä siis on tälläistä maallikkoajattelua, varmaan Työterveyslaitoksella voisi olla jokin näkemys, onko pönttöuunien materiaaleja tutkittu tai niistä mitään löydetty.